seo

startpagina’s op een rijtje gezet

We hoeven je niet te vertellen dat er heel veel startpagina’s bestaan. Deze websites zijn namelijk een handige manier om dingen terug te vinden waar we naar op zoek zijn. Voor welke startpagina je kiest, hangt in grote mate af van wat je interesses zijn en waarvoor je het internet gebruikt.  De meeste internetgebruikers kiezen daarom voor de website van de meest voorkomende zoekmachines. We denken dan in de eerste plaats aan Google, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. We zetten ze even voor je op een rij:

Google

Dit is uiteraard wereldwijd de bekendste en meest gebruikte startpagina. Hier kun je werkelijk alles vinden. Door het gebruik van algoritmes probeert deze Amerikaanse zoekpagina gigant de gebruiker een zeer gepersonaliseerde gebruikerservaring te bieden. Tegelijk is dit ook de achilleshiel van deze zoekpagina. Om dit te kunnen bewerkstelligen, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van je persoonlijke gegevens en big data. Voor vele gebruikers wordt het steeds meer een geval van wikken en wegen. Een steeds groter aantal mensen gaat dan ook op zoek naar alternatieven.

Bing en Yahoo

Dit zijn de andere twee grote spelers op het vlak van zoekmachines die vaak standaard als zoekmachine ingesteld worden. Toch zijn deze niet zo populair als Google. Bing en Yahoo hebben nog steeds gevoelig minder gebruikers dan concurrent Google. Wellicht is dit te wijten aan het geringer aantal hits dat je bij deze startpagina’s krijgt wanneer je een zoekterm invoert. Zo loop je het risico dat je minder informatie krijgt over het onderwerp waarover je meer wilt weten. Tegelijk hebben ook deze bekende startpagina’s privacy problemen.

Alternatieve startpagina’s

Steeds meer internetgebruikers gaan op zoek alternatieven voor de bestaande en veelgebruikte startpagina’s. Dit gegeven heeft verschillende oorzaken. Als eerste vermelden we de privacy gerelateerde problemen. Voor andere gebruikers spelen ook andere aspecten mee. Een aantal mensen geeft de voorkeur aan een van oorsprong Nederlandstalige startpagina zoals Zoeken of Startpagina.nl. Anderen zetten meer in op privacy of ecologische aspecten en kiezen voor Duck Duck Go of Ecosia.

Startpagina’s in de kinderschoenen

Het grootste probleem waar nieuwe startpagina’s tegen aanhikken zijn hun vooralsnog geringe populariteit. Het lijkt vaak op een vicieuze cirkel. Startpagina’s met weinig gebruikers bieden vaak minder info, waardoor ze minder gebruikers hebben en waardoor er minder info kan geboden worden. Hoe deze cirkel doorbroken kan worden, is nog niet geweten. Als je het ons vraagt, is dit wel iets waar werk van gemaakt dient te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *